Så väljer du rätt säkerhetsdörr: En guide från Dörrakuten

Säkerhetsdörrar är en avgörande del av hemmets försvar mot inbrott och oönskade intrång. De utgör en första barriär som skyddar både personer och egendom. Till skillnad från vanliga dörrar, är säkerhetsdörrar designade för att motstå fysiska försök till intrång, och erbjuder därmed en högre nivå av skydd. Med egenskaper som förstärkta material, avancerade låssystem och robust konstruktion, spelar dessa dörrar en nyckelroll i att skapa en trygg och säker miljö för ditt hem.

 

Identifiera en säkerhetsdörr

För att säkerställa att en dörr uppfyller standarderna för en säkerhetsdörr bör den uppvisa specifika kännetecken:

 • Material: Söker efter dörrar tillverkade av stål eller hård trä som ger starkt motstånd mot inbrottsförsök.
 • Lås: Kontrollera att dörren har högsäkerhetslås, såsom döda bultar eller multipunktslåssystem, för maximalt skydd.
 • Gångjärn: Gångjärnen bör vara interna eller skyddade för att förhindra borttagning eller manipulering.
 • Konstruktion: En robust konstruktion utan svaga punkter är avgörande för att förhindra inbrott.
 • Säkerhetsklassning: En officiell säkerhetsklassning kan ge en indikation på dörrarnas förmåga att motstå inbrottsförsök.


Att identifiera dessa egenskaper kan hjälpa dig att välja en dörr som verkligen erbjuder den säkerhetsnivå ditt hem behöver. Det är viktigt att göra en noggrann bedömning av dörrarnas säkerhetsegenskaper för att säkerställa att de uppfyller dina krav på skydd och trygghet.

 

Förstå ditt nuvarande dörrsystem

 • Innan du överväger att byta till en säkerhetsdörr är det viktigt att förstå vilken typ av dörr du för närvarande har installerad. Här är några tips för att bedöma din nuvarande dörr:
 • Material: Är din dörr tillverkad av trä, metall eller ett annat material? Säkerhetsdörrar är oftast gjorda av stål eller förstärkt trä.
 • Låssystem: Vilken typ av lås har din dörr? Enkel cylinder, dubbel cylinder, eller ett multipunktslåssystem? Säkerhetsdörrar tenderar att ha mer avancerade och säkra låssystem.
 • Gångjärn: Är gångjärnen på insidan eller utsidan av dörren? Externa gångjärn kan vara mer utsatta för manipulation.
 • Konstruktion och ram: Känn på dörren och dess ram. Är de solida och utan synlig skada? En robust konstruktion är ett tecken på en säkerhetsdörr.


Om din nuvarande dörr saknar dessa säkerhetsfunktioner kan det vara dags att överväga en uppgradering till en säkerhetsdörr för att öka ditt hemskydd.


Att välja den bästa säkerhetsdörren för ditt hem


När du väljer en säkerhetsdörr är det viktigt att överväga flera faktorer för att hitta det bästa alternativet för ditt hem:

Säkerhetsnivå: Bedöm vilken säkerhetsklass dörren har. Ju högre klass, desto bättre skydd.

Material: Välj mellan stål, förstärkt trä eller andra hållbara material som erbjuder starkt motstånd mot inbrott.

Design och estetik: Säkerhetsdörrar kommer i olika stilar. Välj en som kompletterar ditt hems utseende.

Låssystem: Se till att dörren har ett säkert låssystem, gärna med multipunktslås.

Installation och underhåll: Kontrollera vad som krävs för installation och vilket underhåll som behövs för att dörren ska förbli säker över tid.

Genom att jämföra olika modeller och märken baserat på dessa kriterier kan du hitta en säkerhetsdörr som uppfyller dina behov och budget.

Säkerhetsdörr klass 3: Vad betyder det?

Säkerhetsdörrar klassificeras i olika säkerhetsklasser baserat på deras motståndskraft mot inbrott. Klass 3 säkerhetsdörrar erbjuder ett högre skydd och är testade för att motstå inbrottsförsök med verktyg av en viss typ och styrka. Här är några nyckelpunkter om klass 3 säkerhetsdörrar:

 • Motståndskraft: Kan motstå attacker med verktyg som skruvmejslar, tänger och andra handverktyg.
 • Konstruktion: Har ofta förstärkta lås, gångjärn och material för att erbjuda ytterligare skydd.
 • Användningsområden: Idealisk för bostäder i områden med högre brottslighet eller där extra säkerhet är önskvärd.


Att välja en säkerhetsdörr med klass 3 säkerhet innebär att du ger ditt hem ett betydande skyddslager mot potentiella inbrott.

 

Brandklassade dörrar: Extra skydd

Förutom inbrottsskydd erbjuder brandklassade dörrar ett viktigt lager av säkerhet genom att minska risken för brandspridning inom ditt hem. Här är några viktiga punkter att överväga:

 • Brandmotstånd: Brandklassade dörrar är designade för att motstå eld under en specifik tid, ofta angiven i timmar.
 • Material: Tillverkade av material som stål eller särskilda träsorter med brandhämmande egenskaper.
 • Placering: Särskilt viktiga i övergångszoner som garage eller där det finns en ökad risk för brand.
 • Kombination med säkerhetsdörrar: Det är möjligt att hitta dörrar som erbjuder både inbrottsskydd och brandmotstånd för omfattande skydd.


Att välja rätt typ av dörr kan erbjuda ett betydande skydd inte bara mot inbrott utan också mot potentiella brandrisker.

 

Säkerhetsdörrar i lägenheter


Inte alla lägenheter kommer utrustade med säkerhetsdörrar, vilket kan oroa många hyresgäster och lägenhetsägare. Här är några tips:

 • Kontroll: Kontrollera med din fastighetsförvaltning eller bostadsrättsförening om säkerhetsuppgraderingar är tillåtna.
 • Uppgradering: Om möjligt, ersätt din standarddörr med en säkerhetsdörr för att förbättra din lägenhets skydd.
 • Samarbete: Diskutera möjligheten för en gruppuppgradering med andra hyresgäster för att eventuellt få bättre priser och ökad säkerhet för hela byggnaden.

 

Viktigt att tänka på!


Att investera i en säkerhetsdörr är ett viktigt steg för att öka skyddet för ditt hem. Genom att förstå olika aspekter av säkerhetsdörrar, från deras konstruktion och klassificeringar till deras förmåga att erbjuda skydd mot både inbrott och brand, kan du göra ett informerat beslut som passar dina behov.


Om du är redo att uppgradera din säkerhet, är Dörrakuten här för att hjälpa. Vi erbjuder ett brett utbud av säkerhetsdörrar och tillhörande tjänster för att säkerställa att din bostad är så säker och trygg som möjligt.